مراحل تدوین برنامه استراتژیک ، چشم انداز و ارزش ها
سه رکن در مراحل تدوین برنامه استراتژیک درگیر هستند. که عبارتند از:
دبیرخانه طرح: که مطالعات پشتیبان را انجام داده و در هماهنگی هاي اداري را انجام می دهد. معمولاً واحد برنامه ریزي مسئول این کار است.
کارگروه کارشناسی: کارگروهی مشتکل از اعضایی است که معمولاً توان کارشناسی و تحلیل بالایی هستند و در مورد سازمان از دید تخصصی برخوردار هستند. این کارگروه ترکیبی از اعضاي درون سازمان و گاهی هم افراد خارج از سازمان است. مدیران و کارشناسان و صاحب نظران را می توان در این کارگروه سازماندهی کرد.
کمیته استراتژیک: معمولاً از مدیران ارشد هستند که داراي اختیار تصمیم گیري در زمینه موضوعات استراتژیک سازمان هستند. نتایج حاصل از کارگروه کارشناسی در این کمیته تصویب شده و لازم الاجرا خواهد بود.

با در نظر داشتن آنچه که در قالب اجزاي مذکور تهیه شده است، این موارد را بصورت منسجم و با جملاتی روان و مرتبط بهم در کنار هم قرار می دهیم تا بیانیه ماموریت، چشم انداز و ارزش هاي سازمان به گون هاي قابل فهم تهیه شود. بیانیه هاي تهیه شده بایستی چندین بار بازبینی و مرور و ویرایش شده و مورد توافق اکثریت اعضاي سازمان و حتی برخی از ذینفعان قرار گیرد. به نظر می رسد که از این طریق می توان تا حدود زیادي مقبولیت آن را افزایش داد. پیش از تدوین و اجراي استراتژي باید بیانیه هاي سازمان به شیوه اي روشن تهیه شود. در فرایند تعیین ماموریت حتی الامکان باید تعداد بیشتري از مدیران مشارکت نمایند، زیرا مشارکت در تدوین تعهد را افزایش می دهد.

مراحل تدوین برنامه استراتژیک
مراحل تدوین برنامه استراتژیک

یک روش متداول براي تعیین مقصد سازمان این است که نخست درباره مقصد سازمان با کمک مطالعات فوق الذکر مطالبی را انتخاب کرد و از مدیران خواست که براي آگاهی بیشتر آنها را بخوانند. سپس از مدیران خواست که براي سازمان ماموریت بنویسند. آنگاه کمیت هاي از مدیران ارشد این نوشته ها را جمع آوري می کنند، آنها را اصلاح م ینمایند، مطالب اضافی را حذف م یکنند و هر کجا لازم است مطلبی اضافه م ینمایند و سرانجام یک گردهمایی تشکیل می دهند تا سند نهایی تهیه و مورد تایید همگان قرار گیرد. از آنجا که همه مدیران در تهیه این بیانیه ها نقش داشت هاند و سند نهایی را مورد تایید قرار داده اند، سازمان می تواند این اطمینان را داشته باشد که آنها در امور مربوط به تدوین، اجرا و ارزیابی استراتژي هاي سازمان همکاري لازم را خواهند نمود. بنابراین، فرایند تعیین مقصد سازمان فرصت مناسبی بدست می دهد تا استراتژیست ها از حمایت همه مدیران سازمان برخوردار شوند. برخی از سازمان ها از گرو ه هایی از مدیران می خواهند که درباره ماموریت ارائه شده بحث کنند و آن را اصلاح نمایند. برخی از سازمان ها به هنگام نوشتن ماموریت براي ویرایش جمله ها و عبارت ها از مشاوران متخصص خارجی استفاده می کنند. پس از اینکه ماموریت، چشم انداز و ارزش هاي سازمان مرحله نهایی را طی کرد باید به بهترین شکل ممکن آن را به آگاهی همه مدیران، کارکنان و گروه هاي ذینفع خارج از سازمان رسانید.

مراحل تدوین برنامه استراتژیک
مراحل تدوین برنامه استراتژیک

مراحل تدوین برنامه استراتژیک عبارتند از:
مرحله 1: در این مرحله، دبیرخانه برنامه ریزي استراتژیک سه مطالعه را در مورد اجزاي مقاصد آرمانی انجام می دهد. کاربرگ زیر  به عنوان اطلاعات ورودي نتایج این کارگروه تخصصی است که به آنها در تجزیه و تحلیل کمک می کند.

مراحل تدوین برنامه استراتژیک
مراحل تدوین برنامه استراتژیک

 مرحله 2 : کارگروه کارشناسی نتایج حاصل از مرحله 1 را در کاربرگ 2 استفاده می کند. در اینجا با تشکیل جلساتی در مورد اجزاي مقاصد آرمانی، نتایج مباحثات در کاربرگ مربوطه ثبت می شود.

مراحل تدوین برنامه استراتژیک

 

مراحل تدوین برنامه استراتژیک
مراحل تدوین برنامه استراتژیک

مرحله 3: پس از اینکه کارگروه کارشناسی در مورد اجزاي مقاصد آرمانی به نتیجه رسید، در اینصورت می توان کاربرگ 3 را که حاصل جمع بندي نتایج مطالعه کانونی است را تکمیل کرد. پس از این کار، با تلفیق این نتایج مقاصد آرمانی 4 نوشته میشود. .

مراحل تدوین برنامه استراتژیک
مراحل تدوین برنامه استراتژیک

مرحله 4: بیانیه هاي نوشته شده در مرحله 3، تنها نظر دبیرخانه از جمع بندي مطالعه کانونی است و باید مورد تایید  کارگروه کارشناسی قرار گیرد. بنابراین، نتایج کاربرگ 4 در صورت تایید این بیانیه ها به کمیته استراتژیک ارائه می شود. این کمیته هم به بررسی بیانیه ها پرداخته و آنها را تصویب می کند.

مراحل تدوین برنامه استراتژیک
مراحل تدوین برنامه استراتژیک

مرحله 5: پس از تایید مقاصد آرمانی در کمیته استراتژیک، اکنون دبیرخانه می تواند آنها را از نظر ویرایش املایی و انشایی اصلاح کرده و چاپ کند. اطلاع رسانی و نشر گسترده آن در داخل سازمان آخرین فعالیت در این مرحله است.